3 verschillen tussen mannen en vrouwen bij liefdesverdriet

05 feb 3 verschillen tussen mannen en vrouwen bij liefdesverdriet

Liefdesverdriet in drie aktes

Ik las een cartoon, misschien ken je hem wel. De strip laat in drie plaatjes het verschil tussen liefdesverdriet bij mannen en vrouwen zien. Elk plaatje is gesplitst: hij links, zij rechts. Drie verschillen tussen mannen en vrouwen.

Op de eerste plaat is het net uit. Zowel de man als de vrouw staan sniffend op straat. Natuurlijk regent het ook nog. Als het net is gebeurd lijdt iedereen evenzeer. Boven de tweede plaat staat ‘een week later’. Zij zit verfomfaaid op bed; doos tissues, haren in de war, moederziel alleen. Hij neemt het er van, duikt in het singelbestaan en heft een glas bier met vrienden in de kroeg. De derde plaat laat ‘een maand later’ zien. Nu is het omgekeerd. Zij geniet van het leven, met vriendinnen op een terras. Hij daarentegen zit nu in zak en as en vertelt zijn verhaal aan niemand.

Ken die plaatjes waarbij de man alleen een ‘aan en uit knop’ heeft en de vrouw een ingewikkeld en onbegrijpelijk dashboard aan toeters en bellen heeft als het om emoties gaat? Zijn soms grappige plaatjes. En ik ga je uitleggen dat dit én helemaal klopt én nog niet af is.

Mannen schrikken zich kapot

Het is een flauw en ouderwets beeld dat mannen simpeler in elkaar steken dan vrouwen. Nee. Mannen zitten net zo ingewikkeld in elkaar en komen exact dezelfde emoties tegen als vrouwen. De angsten, verlangens en halsstarrige gedachten, ze zijn er allemaal. Toch is het voor een man – in zijn algemeenheid – anders.

Dat komt om te beginnen omdat mannen geleerd hebben dat ze simpel in elkaar steken. Dus: een gebroken hart, da’s balen, boos zijn, klaar. Kan best lang duren, maar dat is het wel zo’n beetje. En dan voel je je ineens onzeker, of bang – je schrikt je een ongeluk. En met de schrik komt de paniek. Je voelt je abnormaal. Je bespreekt het met goede vrienden (want ja, mannen praten ook wel eens met elkaar over emotionele onderwerpen). Je hebt geen enkel referentiekader. En dat is wél een echt verschil.

De weg van het lichaam

Ander verschil is dat mannen – weer in zijn algemeenheid – vaker een fysieke weg zoeken als onderdeel van de verwerking. Van schreeuwen tot tegen een muur slaan of gewoon een flink eind hardlopen. En tot nu toe hebben componisten van liedjes, schrijvers van boeken en makers van films moeite daar iets zinnigs mee te doen. Dat moment in de kroeg een week nadat het uit was, is misschien wel een fysieke uiting van schuld of jaloezie, de man verliest zijn lichaam een avondje in de stad. Minder vrij en minder vrolijk dan het plaatje doet vermoeden. Ook hulpverleners vinden die fysieke kant lastig, want: je kunt er veel minder over praten. En praten is traditioneel het middel om iemand te helpen bij kwesties van leven, werk en liefde.

Durven te zien wat er is (en waar je niets aan doen kunt)

Veel mannen zijn oplossers. Misschien ken je het wel: de wereld bestaat uit twee dingen: dingen waar je iets aan kunt doen en dingen waar je niets aan kunt doen. Waar je iets aan kunt doen, daar moet je iets aan doen; een waar je niks aan kunt doen, daar moet je je niet over opwinden, want daar kun je toch niets aan doen. Het klinkt bijna ´zen´. Maar dat is het net niet. Omdat je als man de dingen waar je niets aan kunt doen dan ook maar meteen negeert. Waarom zou je het er over hebben? Waarom zou je er aan denken? Je kunt toch niets doen.

En daar zit hem het verschil. Want de dingen waar je niets aan kunt doen, doen wel iets met jou. En als je ze niet wilt zien of uit de weg gaat, dan kloppen ze steeds harder aan. De meeste mannen moeten bewust leren dat de dingen waar je niets aan kunt doen toch ook tijd en aandacht nodig hebben. En nee, dat ´lost´ niet meteen iets ´op´. Maar het helpt je wel. Net als hardlopen en een pot voetbal: het heeft niet zo veel woorden nodig om zijn werk te kunnen doen. Gewoon in de aandacht zetten, door het te erkennen. Er misschien over praten, of schrijven.

Complex. Stormachtig. Uniek.

Bij de derde plaat van de strip is het verhaal natuurlijk nog niet klaar. Voor hem niet en voor haar niet. Hij zit voor zich uit te staren op bed. Morgen zit hij een halve dag haar Facebook en Instagram te kijken. Overmorgen gaat hij uit eten met een van haar beste vrienden. Over een week flirt hij met een oude vriendin. Over anderhalve week stuurt hij zijn ex een appje. Weer een week later flirt hij met een collega. De dag daarna blijft hij thuis.

Geen enkele man heeft een verhaal van drie plaatjes. Elke man heeft steun en hulp nodig bij het verwerken van een gebroken hart. Elke man heeft verdieping nodig, een beter begrip van zijn eigen reis door de liefde. Elke man schrikt. Elke man wil zich ontwikkelen. Elk gebroken hart is een uniek verhaal, en als man heb je maar bar weinig verhalen om je aan te meten. Dat is dubbel leed en dubbel alleen voor de man die liefdesverdriet ten volste beleeft.

Een lans breken voor Mannen met een Gebroken hart

Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ben geen mannen- of vrouwenexpert. Ik heb wel een boek geschreven dat liefdesverdriet serieus behandelt. Met aandacht voor typisch mannen- en vrouwenproblemen. Ik nodig alle mannen met een gebroken hart uit het eens te lezen; ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Petra

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.