Alles is Liefde(sverdriet)

27 mrt Alles is Liefde(sverdriet)

Lezing van Petra over Liefdesverdriet op de Radboud Universiteit in Nijmegen:

Verwaarloosd liefdesverdriet kan aanleiding geven tot ernstige klachten.

Het is het favoriete onderwerp in gedichten, liedjes en films, de zwaarte van liefdesverdriet. In de praktijk wordt het echter doorgaans als licht niemendalletje behandeld: ‘Je wilde het toch zelf?’ ‘Het is maar beter zo, toch?’ ‘Gauw weer op zoek naar een ander’ of ‘Ben je daar nog steeds niet overheen?’ Wie kent die dooddoeners niet?

Daarom was ik heel blij met de uitnodiging van de lezingencommissie van de afdeling psychologie van de Radboud Universiteit. Ze vroegen of ik met toekomstige psychologen uit de hele wereld in gesprek wilde gaan over mijn boek. Juist deze hulpverleners van de toekomst zullen, met meer kennis over de dynamiek van het gebroken hart, veel kunnen betekenen voor hun cliënten. Ik accepteerde de uitnodiging graag en begaf me enige tijd later, na me in het Engels te hebben voorbereid op de lezing, richting Nijmegen.

Liefdesverdriet verwerken

Eén van de onderwerpen van mijn lezing was waarom we eigenlijk maar zo weinig weten over zoiets ‘gewoons’ als liefdesverdriet. Dat we er weinig over weten kan namelijk een reden zijn voor het onderschatten van het effect dat het op ons heeft. Waarom wordt liefdesverdriet zo onderschat? Misschien komt het wel omdat liefdesverdriet een periode is waarin er veel samenkomt zonder dat het een vast patroon heeft. Er is intussen veel kennis over hechting, verlies, primaire, secundaire en tertiaire emoties, over hoe piekeren werkt en hoe mensen zich verdoven als ze iets meemaken dat nog te groot is om te bevatten. Liefdesverdriet is de combinatie van dat allemaal en meer. Het speelt in een bepaalde periode, zonder vaste volgorde. Het is niet aan een bepaalde levensfase gebonden en bij iedereen verloopt het anders. Dat maakt het lastig te onderzoeken op een wetenschappelijke manier. En wat wetenschappelijk niet goed onderzocht kan worden, wordt meestal ook niet onderwezen op de universiteit. Maar dat betekent niet dat het er niet is.

Liefdesverdriet verwerken? Koop het boek.

 

Als je liefdesverdriet niet verwerkt heeft dat gevolgen

Op mijn psychologenpraktijk komen cliënten met allerlei soorten klachten. Somberheid, wisselende stemmingen, angst, onzekerheid, eenzaamheid. Tijdens de therapie blijkt vaak dat de onderliggende oorzaak ligt in onverwerkt verlies. Verlies van (een van de) ouders, van een vriend(in), van veiligheid, van aandacht, van liefde, van ‘gezien worden’, van een plek, een thuis. Er zijn nog veel meer voorbeelden van mogelijk verlies. Mensen moeten soms ver terug in de tijd om deze hechtingswonden bij zichzelf te kunnen plaatsen. En het herstelproces heeft veel weg van een verwerkingsproces, een rouwproces. Ook dat is liefdesverdriet: verwerken van het verlies van iets waar je van hield, waaraan je gehecht was. Soms ligt het in een wat recenter verleden. Het gaat dan vaak om het verlies van een geliefde doordat deze sterft of doordat de relatie verbroken is. Meestal wordt er op zo’n moment oud verlies getriggerd. Liefdesverdriet gaat om het verwerken van oud en nieuw verlies.

Complicaties van onverwerkte rouw

Voor de studenten bleek het waardevol om meer te leren over het effect dat het niet of slecht verwerken van een verlies kan hebben. De complicaties van het niet goed verwerken van verlies, in de breedste zin van het woord, behoren wel tot de studiestof van de studenten: depressie, verslaving, angsten, veilige/onveilige hechting, om er maar een paar te noemen. Een eye-opener voor de toekomstige psychologen: verwaarloosd liefdesverdriet, jong of oud ontstaan, kan uiteindelijk leiden tot ernstige klachten.

Verwerken van liefdesverdriet verdient onze aandacht

Na de lezing kreeg ik veel positieve reacties. Iemand liet me een week na de lezing het volgende weten: ‘Vorige week heeft u een lezing gegeven over liefdesverdriet bij ons op de campus. Wij hebben hele enthousiaste verhalen gehoord van de aanwezige studenten die vonden dat het een verrijking was bovenop de Psychologiestof (…) Door de interactie werd de lezing interessant, want theorie krijgen we al genoeg in onze studie! Het onderwerp liefdesverdriet hebben we nog nooit in onze studie behandeld, deze lezing had daardoor toegevoegde waarde.’ Ik ben blij dat ik toekomstige psychologen het belang van het goed verwerken van een verbroken relatie heb kunnen overbrengen. Wanneer we iets ‘gewoons’ als liefdesverdriet de aandacht geven die het verdient, dan wordt een hoop onnodig leed voorkomen. Petra De foto is niet gemaakt op de Radboud Universiteit, maar komt van Unsplash.

Liefdesverdriet verwerken? Koop het boek
Ontvang een hoofdstuk gratis
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.