banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Rouwverwerking bij psycholoog Petra van der Heiden

Rouw een plek geven

Verlies is verschrikkelijk. Door te rouwen geef je actief plaats aan je pijn. Dat is een natuurlijk proces en daar heb je meestal geen professionele hulp bij nodig. Maar soms lukt het rouwen niet zo goed. Je komt er niet uit. Niet met familie, en niet met vrienden. Mijn begeleiding helpt je het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven.

Je kunt rouwen om het verlies van een dierbare, om het verlies van werk of gezondheid, om het verlies van een relatie. Eigenlijk het verlies van alle betekenisvolle mensen en dingen in je leven heeft aandacht nodig. Het ont-hechten, het verwerken van het ‘zonder die ene’ of ‘zonder dat ene’ te zijn.

Omgaan met emoties

Ik help je om je rouwproces in kaart te brengen als je zelf een beetje de kluts kwijt bent over wat er met je gebeurt. Ken je het, dat mensen je na een half jaar of een jaar vragen of je het ‘nog steeds niet verwerkt’ hebt? Je voelt je onbegrepen en praat er liever niet meer over. Je hebt misschien het gevoel er nooit meer overheen te komen of te blijven hangen in somberheid, schuldgevoel of boosheid.

Het is heel dapper en tegelijk normaal om hulp te vragen bij het geven van plek aan je verlies. Ik help je om je wegwijs te maken in de rollercoaster van je eigen emoties. Zodat je snapt waarom je die emoties hebt, wat hun functie is. Je gaat jezelf leren kennen en zien dat deze emoties normaal zijn. Daarnaast leer ik je hoe je in het dagelijks leven kunt omgaan met al die emoties. Zodat jij je rouw een plek geeft en leert hoe je uiteindelijk deze bladzijde met liefdevolle herinneringen aan je dierbare en zonder de allesverscheurende pijn kunt omslaan.

Liefdesverdriet

Een speciaal soort rouw is als je je liefde verliest doordat je relatie uit gaat. Een gedeeld leven splitst en dat doet veel pijn. Liefdesverdriet wordt vaak onderschat. ‘zoek snel een ander’ hoor je zelfs mensen om je heen zeggen. Maar dat is niet wat jij wilt of kunt. Jij moet verder, met jezelf.

Deze rouw moet een plek krijgen. Ik help je bij het verwerken van het verlies van je relatie.

Contact

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail mij voor een afspraak.

Hoe overleef je een heftige gebeurtenis?
Interview Petra van der Heiden over rouwverwerking op Radio 2.