banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Cliënten over hun ervaringen met Petra van der Heiden:

Psycholoog
5 / 5 sterren - “Er zijn geen woorden om je te bedanken. Zonder jou was het niet goed gegaan met mij en had het hier thuis er heel anders uit gezien, dat ben ik mij heel goed bewust. Je zit diep in mijn hart en ook van daaruit mijn hartelijke dank. Bedankt voor alles!”
Psycholoog
5 / 5 sterren - ““Je hebt Jan en mij een stuk dichter bij elkaar gebracht. Hiervoor ben ik je heel dankbaar”.
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Ik was bang voor alles en het beheerste mijn hele leven. Ik schaamde me ervoor en dacht dat ik een ‘nutcase’ was. Jij leerde me dat het vooral heel rot voor mij was. Dat was een ander perspectief dan het mezelf constant beschuldigen dat ik me aanstelde. Wat een bevrijding! De tranen kwamen vanzelf. Er kwam ruimte om te onderzoeken waarom ik zo geworden ben zoals ik ben. Ik ben er nog niet; je oefeningen helpen me enorm. Jouw aanpak heeft me veel minder bang gemaakt en ik durf nu dingen waarvan ik eerst niet durfde dromen!”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Hoewel ik het eerst een vreemd idee vond om in ’trance’ te gaan (techniek uit NLP), heeft de prettige manier waarop Petra dit deed, ervoor gezorgd dat ik ervoor open stond. Je blijft er altijd zelf bij en dat gevoel van controle had ik nodig.
 De therapie heeft mij veel gebracht: mijn achterliggende overtuiging ‘ik kan het niet’ werd hierdoor helder, evenals de oorzaak van deze vastgeroeste negatieve gedachte. Ik heb onder Petra’s begeleiding gewerkt aan het alsnog verwerken van een jeugdtrauma waardoor ik die overtuiging kon veranderen. Het is gelukt. Ik ben er nu van overtuigd dat ik iets van mijn leven kan maken. Het heeft veel in mijn leven veranderd: persoonlijk, in relaties en op het werk”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Ik ervaar jou als psycholoog als heel respectvol en betrokken. Ik was een keer bij een familieopstelling. Hier zag ik hoe jij een goed overzicht houdt op wat er gebeurt met de vraagsteller en met de representanten. Ook je afronding sprak mij erg aan. Je zag de ‘last’ van de schouders van de representanten vallen.”
Relatietherapie
5 / 5 sterren - “Na 4 jaar “aanmodderen” in een 30-jarig huwelijk was er geen communicatie meer mogelijk. Toch kwam de aangekondigde scheiding onverwacht. Via internet heb ik heel veel sites bekeken maar bij het lezen van de site van Petra van der Heiden had ik meteen een goed gevoel. Ik heb een afspraak gemaakt en samen zijn wij naar Petra toe gegaan. De klik met een psycholoog/therapeut moet goed zijn en de eerste kennismaking voelde ook meteen goed. Het was een emotioneel eerste gesprek met twee mensen die gaan scheiden. De rust die Petra uitstraalde deed ons goed. Maar ook de opbouw van het gesprek en de duidelijkheid die werd gegeven over het verloop van het traject. Onder begeleiding van Petra konden wij ons eigen verhaal vertellen.Op een fijne manier werd de rode draad bewaakt zodat alles benoemd kon worden. Na afloop van het eerste gesprek ben ik met een goed gevoel naar huis gereden. Wat de uitkomst ook zou zijn; dit zou mij veel gaan brengen. Daar was ik van overtuigd. Na een aantal sessies en met ondersteuning van het boek “Houd me vast” (geschreven door Sue Johnson) waren wij weer in gesprek en kwam er een kentering in onze relatie. Petra heeft toen EFT (Emotionally Focused couple Therapy) in onze gesprekken verweven en dat was voor ons een grote openbaring. Zij heeft ons laten zien en geleerd op welk niveau wij moeten communiceren. Confronteren, spiegelen, luisteren, afwegen, schakelen en reflecteren. Allemaal woorden die van toepassing zijn op Petra. Mijn gevoel was goed. Petra heeft ons heel veel gebracht. Inmiddels is onze relatie beter dan hij ooit geweest is en gaan wij samen een prachtige toekomst tegemoet. Diepgang en begrip hebben wij voor elkaar gekregen.Dank daarvoor. ”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Zij accepteert je zoals je bent en gebruikt dit als uitgangspunt voor de therapie. Hierdoor kon ik mijzelf echt laten zien en dat maakte dat we effectief aan de slag konden gaan: open en transparant.”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Via een goede vriendin van me ben ik na, heel veel aarzeling, bij Petra gekomen. En het bijzondere aan deze eerste ontmoeting vond ik dat er bij bijna direct een gevoel kwam, van vertrouwen en warmte. Het is een fascinerende ontdekkingstocht geworden. Onverwerkt verdriet, genieten en vertrouwen leren krijgen in mijzelf zijn vaak leidend in onze gesprekken geweest. Wat ben ik blij, dat ik de moed heb gehad om deze stap te nemen…en Petra heb mogen ontmoeten!”
Psycholoog Relatietherapie
5 / 5 sterren - “De manier waarop zij ons als koppel begeleid heeft in een relatieopstelling, met representanten van onze familieleden, was fenomenaal. Het heeft heel veel voor onze relatie betekend dat wij er op dat moment, op die avond, bij waren. Onze eigen achterliggende pijnpunten werden duidelijk, waarbij zij zorgde voor een veilige omgeving. Hierna hebben we beiden ons eigen persoonlijke stukje kunnen uitwerken in individuele gesprekken. We zijn echt dichter bij elkaar gekomen en de liefde heeft weer een kans gekregen.”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Sinds mijn komst naar Nederland, 25 jaar geleden, is mijn leven zowel mentaal als fysiek door mijn omgeving (werk en gezin) negatief beïnvloed. De laatste 5 jaar heb ik hierdoor last gekregen van lichamelijke en psychische klachten. 
Ik dacht eerst dat ik met mijn achtergrond, mijn isolement en mijn teleurstellingen in dit leven, nooit geholpen kan worden. Ik ging minder werken en ik ben mij in mijn huis vreemd gaan voelen. Via mijn werkgever ben ik terechtgekomen bij Petra van der Heiden. Ik heb bij haar individuele gesprekken gehad en ik heb meegedaan met familieopstellingen.
 Dankzij de professionele en doortastende manier waarop Petra werkt ben ik mentaal erg sterk geworden en kan duidelijk verschil maken tussen mij ‘kwetsbaar” voelen en “gelukkig” zijn. Natuurlijk kies ik voor gelukkig zijn! Ik werk nu alweer 4 maanden 100% en voel mij vooral mentaal erg sterk. Petra, jij bent een engel.”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Ik ben ongeveer een jaar bij Petra geweest en wat heb ik veel geleerd over mijzelf. Petra heeft mij heel erg geholpen en ondersteund bij een belangrijke keuze waar ik voor stond. Het leren accepteren dat verdrietige en boze gevoelens er ook mogen zijn ( ook al is dat niet leuk) heeft mij heel veel gebracht. Ik ben veel rustiger geworden door de sessies met Petra.”
Relatietherapie
5 / 5 sterren - “Petra heeft met ons gewerkt in gesprekken en met het boek ‘Houd me Vast’ (geschreven door Sue Johnson, grondlegger van EFT, Emotionally Focussed Couple Therapy). Het fijne was dat we onze conflicten gingen begrijpen en elkaar niet meer beschuldigden. Dit haalde de angel uit onze relatieproblemen. Dank je, Petra!”
Relatietherapie
5 / 5 sterren - “Petra is de eerste die me als mens behandelt. Dus niet als nummer, als ‘casus’. Ze maakt echt contact met je zonder boven je te gaan staan. Tegelijk is ze professioneel en weet ze veel over hoe de menselijke geest werkt. Bij haar heb ik gevonden wat ik zocht.”
Relatietherapie
5 / 5 sterren - “Het doel van de therapie was het versterken van mijn autonomie, mijn ‘ik’ ontdekken. Ik was angstig en had last van dwanghandelingen. Het bereiken van het doel van de therapie is zeer goed gelukt. Ik ben veel zelfstandiger, veel minder afhankelijk van mijn omgeving geworden. Ik heb meer zelfvertrouwen en geloof in mezelf gekregen.
 Ik zorg nu ook beter voor mezelf, al zal ik hier nog wel op moeten blijven letten dat ik dat blijf doen. Ik ben mezelf in elk geval beter gaan begrijpen en ik kan veel beter omgaan met mijn enorme gevoeligheid. Ik kan het nu zelfs gaan zien als een kwaliteit van mij. Ik wil je bedanken: je bent ontzettend goed in je werk en ik zal je bij iedereen aanbevelen. Je hebt veel bij mij geraakt. Ik vind jou een fantastische en lieve vrouw.”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Het belangrijkste wat ik geleerd heb is het anders kijken naar mezelf. Het inzicht in mijn herkomst en het onderdeel uitmaken van een groter geheel geeft me het gevoel er te mogen zijn. Eigenschappen die me in mijn werk en privé soms belemmeren mogen er ook zijn. 
Ik weet nu dat ze er zijn en ik weet hoe ik ze kleiner kan maken als het de overhand probeert te krijgen. Ze staan minder negatief op de voorgrond waardoor het werk en mijn relaties met anderen gemakkelijker worden. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en ik sta weer open voor nieuwe dingen.”
Psycholoog
5 / 5 sterren - “Ik was niet trots op mezelf, heb mensen dichtbij heel veel pijn gedaan met stomme acties en beslissingen. Ik zat en zit soms nog, vol met schaamte en schuld en allerlei vragen over mezelf en wie ik ben. Petra heeft mij geholpen op verschillende manieren; onder ogen zien wat ik heb gedaan, inzicht geven over waar ik vandaan kom, wat ik heb meegemaakt en hoe ik daar mee om ben gegaan, wat voor mij gewoon is geworden. Dat geeft mij de kans milder te zijn. Niet als excuustruus maar wel vanuit begrip. En dus de kans om dat anders te doen in de toekomst, omdat ik dat wil. Echt gaan kijken naar mezelf, mooi en minder mooi.Wat Petra voor mij vooral is, is een loods en een steun om (eindelijk) te zijn wie ik wil zijn. Ze helpt me plukjes bij elkaar te brengen, te verbinden, te zien en te accepteren. En dat geeft mij een belangrijk gevoel van zekerheid en controle, niet dat alles goed is of zal gaan, maar wel dat ik in staat ben om keuzes te maken die passen bij wie ik wil zijn.Petra is direct, duidelijk, mild, confronterend, begripvol en stevig als dat moet. Ik kom er graag, terwijl het hard werken is, maar het helpt en dat is misschien wel het grootste compliment dat ik aan een therapeut geven kan”