banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Behandeling van je angstklachten bij psycholoog Petra van der Heiden

Als bang zijn je leven is

Iedereen is wel eens bang. Die angst heeft een reden, er komt iets engs op je af, je staat voor een belangrijke moeilijke beslissing, je moet zo het podium op. Die angst zet je letterlijk op scherp, helpt je focussen en maakt je alert.

Maar je kunt ook bang zijn zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Maar al is er geen reden voor, de angst is er niet minder om. Je gaat er dingen voor laten, je gaat zaken uit de weg. De angst beheerst je leven. En uiteindelijk kun je eigenlijk geen normaal leven meer leiden. Je vervreemdt van iedereen, kunt niet echt meer aan het werk en wat je vroeger vreugde gaf doet dat al lang niet meer. Je vereenzaamt.

Ik help je over je angsten heen te komen

Eerst gaan we praten over wat angst is en hoe je ermee kunt omgaan. Angst is van nature een nuttige emotie: het waarschuwt ons voor gevaar. Het redt ons van noodsituaties. Angst is normaal. Maar wat als er geen noodsituatie is en we slaan op alarm? Je hart bonkt, je begint te zweten en gaat misschien hyperventileren, je krijgt jezelf nauwelijks gekalmeerd. Ik leer je hoe je jezelf weer rustig krijgt.

Piekertherapie

Als je banger bent dan goed voor je voelt, dan is je angst-systeem in de war. En daar word je dan weer bang van. Angst voor de angst dus. Je kunt gaan piekeren en daarvan kun je dan weer niet slapen. En dan maak je je daar zorgen over, waardoor je niet slaapt, waardoor je minder uitgerust bent en weer gaat piekeren…zo is de vicieuze cirkel rond. Bij de angstbehandeling die ik je geef hoort standaard piekertherapie.

Voordat je bij mij komt heb je hier vast al heel veel en vaak over nagedacht. Ik wil je laten weten, dat geen enkele angst raar of belachelijk is, ook al voelt het voor jou soms wel zo. Ik help je om weer vertrouwen te krijgen.

Van angst naar vertrouwen

Samen zoeken we uit wat de oorzaak is van je angst. Soms gaat het over een bepaalde nare gebeurtenis die je meegemaakt hebt en die je niet los kunt laten. De herinnering achtervolgt je dan en je kunt door het minste geringste dat je doet denken aan wat je meegemaakt hebt, herbelevingen krijgen. De behandeling bestaat meestal uit sessies EMDR.

Soms ben je zonder direct aanwijsbare reden of oorzaak gewoon bang voor van heel veel dagelijkse dingen. En je bent het al heel lang. Het is er langzaam ingeslopen of het is er altijd geweest. Een constant gevoel van onveiligheid wordt ook wel ‘gegeneraliseerde angst’ genoemd. Altijd bang zijn kan je flink in een isolement brengen, omdat je veel situaties vermijdt.

Controledwang

Veel mensen proberen hun angsten te ‘bezweren’ door dwanggedachten of dwanghandelingen, zoals alsmaar je handen moeten wassen of niet van je huid of haar af kunnen blijven. Je zoekt dan naar een soort controle, een houvast. Het móet zo of zo gebeuren, anders word je heel erg bang.

Ik help je de oorzaak te vinden

Mijn ervaring is dat elke angst een oorzaak heeft, en ik help je die te vinden. Vervolgens gaan we aan de slag om deze oorzaak aan te pakken. Hiervoor heb ik veel technieken in huis die ik je kan aanbieden.

Maak direct een afspraak

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail mij voor een afspraak.