banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Stress en burnout therapie bij Psycholoog Petra van der Heiden

Burnout is het eindstadium van een proces en geen ziekte, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben. – Arbo Advies

Stop je te verzetten

Als je een burnout hebt, ben je eigenlijk te laat. Je bent jezelf voorbijgelopen. Je hebt duidelijke signalen van je lichaam genegeerd onder het mom van dat je er maar tegen moet kunnen. Het hoort ook wel een beetje bij onze cultuur van doorzetten, niet zeuren en als het een keertje tegen zit, dan zet je gewoon nóg een tandje bij.

De signalen die je tegenkomt bij een burnout zijn onder andere oververmoeidheid, moeilijk dingen kunnen onthouden, slapeloosheid en vaak verdrietig zijn. Je slikte een keertje, keek jezelf eens even recht aan in de spiegel en hup, gaan maar weer. En dan ineens lijkt het wel of je lichaam de stekker er uit heeft getrokken. Je kán gewoon niet meer. De vermoeidheid neemt het helemaal over en je hebt eigenlijk geen idee meer hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Ook kun je paniekaanvallen krijgen in situaties die je voorheen zonder enige moeite aan kon. Je had altijd de controle en nu lijkt het alsof je overgeleverd bent. Allemaal kenmerken van een burnout.

Mijn werk werd me veel te veel. Omdat ik zelf niet wist hoe daaruit te komen ben ik op zoek gegaan naar hulp en via Google vond ik Petra. Ik was in paniek en kon daarom dezelfde dag nog bij haar terecht. Met dank aan Petra heb ik in een periode van vijf maanden geleerd om van mezelf te gaan houden. Van het eerste tot het laatste moment heb ik Petra als invoelend en liefdevol ervaren die tegelijkertijd in staat was op een vriendelijke manier een spiegel voor te houden en ook een zakelijk blikveld had. Met dank aan haar hulp heb ik grote veranderingen aangebracht in mijn leven. Ik vind werk nog altijd belangrijk en blijf dat gedreven doen. Echter ik vind nog zoveel meer belangrijk en leuk en dat geef ik nu voorrang.
Susan

Weg is de levenslust

Met een burnout raak je in korte tijd heel veel kwijt. Je bent een vreemde voor jezelf, je zondert je af van je omgeving, je vertrouwt niet meer op jezelf en je eigen kunnen. Je bent alleen. En de mensen die je willen helpen, de mensen dichtbij, je kunt ze maar moeilijk verdragen.

Burnout is goed te behandelen

Je bent niet alleen met je klachten. Velen gingen je voor en het heeft in de behandelpraktijk veel aandacht gekregen. Inmiddels kunnen we een burnout heel goed behandelen.

Het belangrijkste doel van stress en burnout therapie is dat je leert hoe je jezelf innerlijk moet ‘voeden’. Je hebt altijd het beste van jezelf gegeven en er lijkt niets meer over te zijn. In die zin bouw je jezelf weer op – vanaf de bodem, steen voor steen. In deze therapie ga je leren hoe dit kunt doen op jouw manier. Het onderliggende patroon van ‘altijd maar geven’ wordt helder: waar komt dit patroon vandaan en hoe kan je er anders mee omgaan? Hoe kun je jezelf geven wat je nodig hebt? Hiervoor is het nodig dat je leert wat jouw behoeften zijn.

We gaan een bij jou passend ritme vinden waarin je je energiehuishouding goed leert kennen en deze goed opbouwt. Je leert je lijf beter kennen en vertrouwen. Stap voor stap groeit je energie weer. Hiervoor heb je tijd en de juiste, bij jou passende aanpak nodig. Omdat ik de aanpak op jou afstem en werk met voor jou essentiële thema’s, gaat dit geleidelijk en voel je je niet opgejaagd.

Is dit herkenbaar voor je?

Bel of mail mij voor een afspraak voor stress en burnout therapie.