banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Mindfulness: een mooie weg van óverleven naar léven

Als je in de ‘overlevingsstand’ staat, dan ben je eigenlijk bezig om je stress, pijn en tegenslag niet te willen voelen. Je wilt het in elk geval zo min mogelijk.

Dus eigenlijk ben je, om jezelf te beschermen, aan het ‘overleven’, in elke situatie heel druk bezig met het analyseren van de kans op stress, pijn en tegenslag. De hele tijd. Kan hij of zij me pijn doen? Hoe moet ik daarop reageren? Waar komt dat gevoel vandaan? Hoe lang moet ik dit nog verduren? Enzovoort enzovoort. Overleven: dat heb je geleerd van jongs af aan of door bepaalde situaties. Hartstikke logisch dat je dat doet.

Maar: daardoor zit je nogal verkrampt in elke situatie. Of, beter, je hangt erboven. Je kijkt, denkt vooruit, droomt weg, zoekt vergelijkbare situaties in je verleden. Je bent overal, behalve in dat moment. Zeker als je in een situatie van pijn, stress of tegenslag zit kan het je behoorlijk opvreten. Alle zorgen, gedachten en gepieker eromheen. Maar het laat je niet los.

En intussen raak je jezelf kwijt en ben je aan het óverleven in plaats van aan het léven.

Mindfulness in therapie

Mindfulness gebruiken we tijdens de therapie om je te leren niet om de hete brei heen te draaien en je bewust te laten worden van wat er is, bij jou van binnen, gevoelens en gedachten, en van buiten: hoe kijk je naar de wereld om je heen.

Dichter bij jezelf

Het belangrijkste hierbij is dat je gaat leren kijken naar alles wat er is, zonder oordeel. Als je zonder oordeel leert kijken naar jezelf, naar hoe je dingen gedaan hebt, beslissingen die je genomen hebt, naar je gepieker, je pijn, dan wordt het zachter van binnen en ga je meer van jezelf houden. Je kunt jezelf en de wereld dan leren aanvaarden precies hoe het is. Het mooie wat er dan gebeurt, is dat je van binnen rustiger wordt, de stress vermindert en zelfs verdwijnt.

Hierdoor kom je dichter bij jezelf, bij je intuïtie en je levenskracht. Je neemt gemakkelijker besluiten en komt tot meer begrip voor jezelf en anderen. Dit kun je leren, echt waar! Iedereen heeft dit vermogen in zich, je moet er soms alleen even bij geholpen worden.

Meer weten over Mindfulness?

Heb je vragen over mindfulness, of wil je een afspraak maken neem dan contact op met Petra van der Heiden.