banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Laat je depressie behandelen door psycholoog Petra van der Heiden

Somberheidsklachten

Iedereen is wel eens een dagje down. Maar voor jou is het anders. Je bent eigenlijk doorlopend somber. En niet maar een dagje, maar al een behoorlijke tijd.

Je voelt je neerslachtig, leeg. Je geniet nergens meer van en wat je vroeger boeide doet je nu maar weinig. Je slaapt slecht en hebt weinig energie. Alles bij elkaar trek je je terug in jezelf. Contacten met mensen kosten je te veel energie, daarnaast heb je er geen zin in. Je bent veel te druk bezig met je eigen gedachten die je geen rust geven.

Depressief? Zeker weten?

Het is niet makkelijk om zeker te weten of je depressief bent. Sommige symptomen van een depressie lijken op bepaalde medische klachten. Ook zou er misschien wel een andere psychische aandoening kunnen zijn. Als je twijfelt of je klachten wellicht een medische oorzaak hebben, ga dan eerst even langs je huisarts.

Kenmerken van een depressie

Bij een depressie is er altijd sprake van een langere periode van neerslachtigheid, leegheid en somberheid. Je bent niet meer geïnteresseerd in dingen waar je normaal gesproken plezier aan beleeft. Maar er kunnen ook andere symptomen zijn, zoals:

  • je piekert veel,
  • je bent prikkelbaar,
  • je bent moe,
  • je nergens meer toe kunnen zetten,
  • je hebt moeite met concentreren,
  • je bent vergeetachtig,
  • je wordt dikker of juist dunner,
  • je hebt (door)slaapproblemen,
  • je hebt last van schuldgevoelens.

Een depressie kan werkelijk overal vandaan komen. Het hoeft echt niet slecht met je te gaan. Dan heb je het allemaal prima voor elkaar, en toch voel je je down. Maar het kan ook door een nare ervaring komen – een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of het verlies van werk.

Hulp vragen

Het is lastig om een depressie te lijf te gaan zonder deskundige begeleiding. Mensen die dichtbij je staan bereiken je maar moeilijk. Een psycholoog kan je op zo’n moment goed helpen die neerwaartse spiraal doorbreken.

Wat de oorzaak ook is; er over praten helpt. In de therapie halen we de oorzaak naar boven en kijken we samen hoe je hier op een andere meer vervullende manier mee om kunt gaan.

Ik kan je helpen

Somberheidsklachten zijn goed te behandelen. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van gesprekken (inzichtgevend) en opdrachten (gedragsverandering). Welke behandeling bij jou het beste werkt, hangt af van het soort depressie en je karakter.

Contact

Herken je jezelf of heb je vragen? Bel of mail mij voor een afspraak.