banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Werkwijze, aanmelding, tarief en vergoeding bij psycholoog Petra van der Heiden

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor mijn therapie heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ik denk dat jij zelf heel goed kunt beslissen of je hulp nodig hebt. Je hoeft dus niet langs je huisarts en je kunt je direct aanmelden en dan maken we meteen een afspraak. Eventueel neem ik later, in overleg met jou en als dat nodig is contact op met je huisarts.

Persoonlijke benadering

Van lange wachtlijsten word je soms als cliënt wel eens moedeloos. Ook bij mij kun je helaas meestal niet meteen terecht, waarvoor alvast mijn excuses! Omdat ik alleen werk en er maar zoveel uren in een dag zitten, moet je wel eens een paar weken wachten. Over het algemeen zijn we er wel snel uit wanneer je kunt beginnen, dus je hebt vrij snel een datum. Het handigst werkt het om het contactformulier van deze website in te vullen. Ik probeer binnen 2 dagen een reactie te geven.

Je krijgt geen etiket en je bent geen ‘nummer’

Tijdens het eerste gesprek bespreken we je klachten, waar je tegenaan loopt, wat je verlangt, wat je mist, hoe je je wilt voelen in de toekomst. Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk dat ik je goed begrijp om een passende behandeling aan te bieden. Daarom heb ik ook altijd wel een heel aantal vragen tijdens het gesprek. Ik doe je dan een voorstel en leg ik je uit waarom ik denk dat deze aanpak je zal gaan helpen. Hier praten we dan over en je kunt vragen stellen: graag! Zo blijf je betrokken bij je eigen proces en maak je er deel van uit. Ik vind dat een voorwaarde, want jij hebt in principe alles al in je om je beter te voelen. Ik reik je handvatten aan om hierbij te komen en gelukkiger te worden. Je doet het zelf, maar niet alleen.

Natuurlijk schat ik tijdens het eerste gesprek in wat er scheelt, hoe ernstig je klachten zijn en kom ik tot een inschatting, om te kunnen bepalen hoe ik jou het beste kan helpen, en of ik degene ben die jou het beste kan helpen. Tegenwoordig moeten veel psychologenpraktijken waarvan de therapie uit de basisverzekering wordt vergoed, meteen bij het eerste gesprek al een officiële DSMIV diagnose stellen (bv depressie, ADHD, persoonlijkheidsstoornis) om in aanmerking te komen voor vergoeding uit de basisverzekering. Bij mij werkt dat niet zo en ik geloof hier ook niet in.

Mijn therapie wordt niet uit de basisverzekering vergoed, dat is jammer. Daar tegenover staat echter dat mijn behandelingen wel door een heel aantal verzekeraars voor een deel vergoed worden uit de aanvullende verzekering. Hierdoor hoef ik jou gelukkig niet in een eerste ontmoeting meteen een ‘etiketje’ op je te plakken. Want jij bent geen ‘diagnose’, je bent een mens.

Ik geloof dat mensen in hun kracht kunnen komen wanneer ze ‘gezien’ worden als uniek mens en niet als iemand in het vakje van een bepaalde officiële diagnose.

Natuurlijk: ik ben een professioneel werkend psycholoog. Ik zal, wanneer ik tijdens de eerste gesprekken vermoed dat je gebaat bent bij meer gespecialiseerde hulp, of wanneer ik denk dat een officiële diagnosestelling en behandeling volgens een bepaald protocol belangrijk is om de een of andere reden, dit met je bespreken. Ik kan je dan helpen om een geschikte plek te vinden voor de behandeling die bij jou past.

Wat wordt vergoed als je bij mij gesprekken doet?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, vergoeden de meeste verzekeraars een deel van de therapie. In plaats van voor een BIG-registratie te kiezen, heb ik gemeend dat een registratie als NVPA-therapeut en RBCZ-therapeut jou als cliënt en mijzelf als behandelaar om veel redenen (onder andere geen doorverwijzing nodig, geen diagnoseverplichting, cliënt veel meer centraal) veel meer recht doet.

Kosten: zelf betalen of deels terugkrijgen?

Veel mensen kiezen om bovenstaande redenen voor mijn therapie, zelfs als ze het zelf moeten betalen. Lees wat cliënten van mijn therapie vinden. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit. Ik kan me echter wel voorstellen dat het belangrijk voor je is dat je het geheel of gedeeltelijk terug krijgt van je verzekering.

eigen risico onaangetast

Als je de facturen die je van mij krijgt, declareert bij je verzekering, dan gaat dat niet van je eigen risico af. Dat komt doordat de vergoeding uit de aanvullende verzekering komt. Als je om financiële redenen ergens anders therapie wilt vinden die wel vanuit de basisverzekering vergoed wordt, en je eigen risico staat er nog, dan begin je eerst dat eigen risico af te lossen voordat de verzekering bijdraagt. Dus reken goed, voordat je te snel beslist waar je in therapie gaat! Anders verwacht je wellicht een vergoeding, en kom je voor verrassingen te staan.

Tarieven

Een afspraak bij mij op de praktijk duurt een uur en kost € 115,-. Kom je samen, bijvoorbeeld voor relatietherapie, dan zijn de kosten per uur € 155,– (oa omdat ik er BTW over moet rekenen). Opstellingsdagen hebben hun eigen tarief.

Online betaal je dezelfde bedragen; ook als we beeldbellen werken we steeds een uur. Het kan wel eens voorkomen dat een beeldbelsessie 45 minuten is, dan hanteren we het tarief van 90 euro.

Bij mij betaal je altijd na de sessie op de praktijk per PIN en je stuurt dan je factuur op aan je verzekeraar voor (gedeeltelijke) teruggave. Na een on-line afspraak stuur ik een tikkie met het verzoek deze te voldoen. Je ontvangt de factuur daarna. Deze kun je vervolgens aan je verzekeraar opsturen.
Kom je voor coaching, dus zakelijk, dan gelden bovengenoemde tarieven exclusief BTW en komt er dus nog 21% BTW bij. De reden hiervoor is dat je deze als ondernemer of ZZP-er in je vooraftrek kunt meenemen en als particulier niet. Het onderwerp waarvoor je komt moet dan wel werkgerelateerd zijn.

Stem het af met je verzekeraar

Zoals ik al zei: een aantal verzekeraars vergoeden de therapie voor een deel, anderen helemaal niet. In elk geval moet je sowieso aanvullend verzekerd zijn om voor teruggave in aanmerking te komen.

Als je wilt nagaan of je voor vergoeding voor mijn therapie in aanmerking komt, check dan even op de website van mijn beroepsvereniging het NVPA of jouw aanvullende pakket jou recht geeft op gedeeltelijke teruggave. Soms vraagt de verzekeraar om mijn NVPA lidnummer: dit nummer is 100702.

Als je er niet uitkomt, bel of mail me dan even, dan kijk ik met je mee. Je begrijpt dat ik geen verantwoordelijkheid kan nemen of je uiteindelijk vergoeding krijgt, maar ik kan je wel helpen het uit te zoeken. Ik wil je wel adviseren het nog even te checken met je verzekeraar, zodat je niet alsnog voor verrassingen komt te staan.