banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Familieopstellingen

Een familieopstelling is een zeer effectieve methode om inzicht te krijgen en te groeien. Als psycholoog werk ik hier dan al meer dan tien jaar mee. Ik noem mijn opstellingen graag ‘hechtings-opstellingen’. Onder invloed van vele jaren ervaring en opleiding (onder andere bij Stephan Hausner en Franz Ruppert) heb ik mijn eigen stijl steeds verder ontwikkeld. Naast hechtingsopstellingen begeleid ik ‘klassieke’ opstellingen, opstellingen met ziekten en symptomen, autonomie-opstellingen, relatieopstellingen en opstellingen met behulp van paarden. Meer informatie is te vinden op mijn website, hier vind je ook de data.

Als je hierover meer informatie wilt, hoe het in zijn werk gaat, wanneer het kan en wat het kost, neem dan even contact met mij op per mail.

Bezoek de speciale website over opstellingenwerk met groepen en met paarden >

Vragen voor een familieopstelling zijn bijvoorbeeld ‘hoe kan ik keuzes maken’, ‘welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven en hoe kan ik die plaatsen’, ‘ waarom voel ik mij snel afgewezen’. Eigenlijk kun je van alles vragen, zolang het maar over jou gaat.

Want zo’n opstelling gaat over jou en geeft je heel snel heel veel inzicht over bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het zo fysiek is, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar in je hele wezen. Laat het mij toelichten.

Petra heeft de gave om zichtbaar te maken wat duidelijk wordt in het familie systeem. Ze zorgt op ontwapenende wijze door haar rake interventies dat blinde vlekken bronnen van inzicht worden. - Roeland
Als representant heb ik zelf ook nieuwe inzichten opgedaan. Mooi om te zien dat mijn rol als representant in een opstelling blijkbaar ook iets te maken heeft met mijn eigen proces. Petra weet de opstellingen prachtig te begeleiden vanuit een sfeer van rust en veiligheid. Heel bijzonder! - Marieke

Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook een bedrijf, de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft. Ik werk voornamelijk met gezins- en familiesystemen, omdat daar de basis van wat je leerde te vinden is.

Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Je kunt het bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten en vragen. Hierbij gaat het zowel om levensvragen, psychische klachten, symptomen en ziekten.

De intense beleving van jouw wereld

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jou kan helpen. Of je kunt je ziekte, je klachten beter plaatsen en weet beter hoe je ermee om kunt gaan. Wat het voor je betekent, wat het voor je doet.

Je beleeft wie je bent én waarom je zo bent

Dat is soms best even heftig. Daar sta je dan. Tussen allemaal mensen die jouw dierbaren voorstellen. Ze reageren op je. Jij reageert op hen. Je beleeft de dingen die je normaal zou analyseren en bestuderen. En door die beleving begrijp je het allemaal pas echt goed.

Hoe werkt zo’n opstelling?

Ik help je bij het neerzetten van jouw opstelling. Je kiest, uit een groep deelnemers, intuïtief de plaatsvervangers voor jou, je familieleden en/of andere personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet ze in de ruimte.

Hun reacties, hun bewegingen, laten doorgaans heel snel en haarscherp zien wat er speelt. Dat is een intense ervaring. Niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor de plaatsvervangers. Het levert daarom alle deelnemers waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken. Je ziet dan ook vaak dat mensen die ooit onderwerp waren van een opstelling later terugkomen om anderen te helpen.

En dan gaan we aan de slag met de opstelling: we gaan afbakenen en kaderen zodat jouw ‘verstrikte’ energie weer los komt en voor jou ter beschikking komt. Belangrijk zijn de volgende systemische ‘wetten’:

  • Alles binnen een groep moet een plek krijgen. Wordt iets of iemand verzwegen, en je geeft het een plek in de opstelling, dan merk je dat je letterlijk ‘lucht’ krijgt en de energie weer gaat stromen.
  • Wat eerst komt, komt eerst. Onopgeloste problemen in vorige generaties hebben invloed op latere generaties. Door hiernaar te kijken en dit los te leren laten voel je je meer vrij om je eigen leven te leven.
  • Het herstellen van de balans tussen geven en ontvangen tussen mensen. Sommige mensen ontzeggen zichzelf geluk omdat ze geleerd hebben alleen maar te geven en niet te ontvangen.

Prachtig resultaat

Het ervaren in een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag. Daarbij is de collectieve ervaring, de bijdrage van anderen en het samen onderzoeken van verbanden een verrijkende ervaring die je ook zonder klacht veel op kan leveren.

Autonomie-opstelling, een heldere richting

Een autonomie-opstelling is een variant van familieopstellingen. Samen met mijn collega Patrice Nieuwenhuijs heb ik deze manier van opstellen de afgelopen jaren ontwikkeld vanuit de traditionele ‘familieopstellingen’.

Bij autonomie-opstellingen staat je persoonlijke weg centraal. Dus niet alleen maar ‘ervaren en beleven wie je bent en waarom je zo bent’, maar vooral: waar nu heen, wat is mijn weg, wat is mijn focus, mijn gerichtheid om verdere stappen te zetten?

Ik begeleidde al honderden mensen in zo’n opstelling met steeds weer een prachtig en helder resultaat.

Opstellingen met ziekten en symptomen

Hoe moet ik mijn ziekte plaatsen? Hoe moet ik mij verhouden tot vage lichamelijke symptomen? Wat leert de ziekte mij? Hoe ga ik er mee om? Ik ben door Stephan Hausner opgeleid tot systeemopsteller met ziekten en symptomen. Intussen heb ik hiermee al heel wat ervaring opgedaan.

Misschien wil je eerst een keer komen ervaren wat het betekent om met ziekte te werken in opstellingen.

Neem contact met mij op

Je kunt een familieopstelling doen als onderdeel van je therapie, maar je kunt ook éénmalig deelnemen als vragensteller of plaatsvervanger. In dat geval gaat er altijd een intakegesprek aan vooraf.
Voor data en meer informatie hierover: bel of mail mij.