Hoe kan een opstelling in de kudde werken?

27 jul Hoe kan een opstelling in de kudde werken?

Omdat paarden voor hun overleven afhankelijk zijn van verbinding proberen ze contact met je te maken. Anders dan dat je een mens ontmoet waarmee je contact wilt maken, kijken paarden je niet aan en de signalen van vriendelijkheid die je geeft door ze te aaien of tegen ze te praten, komen bij paarden anders binnen dan dat je ze misschien bedoelt. Ik maak  wel eens mee dat cliënten zich afgewezen voelen als het paard niet op hun aanraking reageert. Maar weet dat een paard op een andere manier contact maakt. Om precies te weten hoe, moet je het ervaren. Je kunt het voelen, als je ervoor open staat. Een paard kan in contact met je zijn terwijl het 10 meter verderop staat. Het is alsof er doorzichtige draadjes van jou naar het paard gaan en weer terug. Je kunt het voelen in je hart of in je hele lijf. Nogmaals… je moet het ervaren.

Verder… paarden reageren op wat er in jou leeft. Breng je zwaarte mee, omdat je bijvoorbeeld in de rouw bent of omdat er zoveel gebeurd is in je leven wat je nog met je meedraagt en wat nog geen plek gekregen heeft, dan kan het zo maar zijn dat de paarden één voor één naar de grond gaan, zoals laatst gebeurde. Drie paarden, 1800 kilo, binnen 10 minuten. Mijn cliënte werd er diep door geraakt en ging er in stilte bij zitten. Ja, er was zwaarte, maar ze kon er niet meer omheen en met hun grote warme harige lijven en hun enorme veld van liefde gaven ze haar troost en steun. Het was de start van een diepe realisatie van haar verdriet, dat ze door deze verbinding kon voelen. Daarmee kwam ook erkenning voor zichzelf. Dat gaf ruimte en rust, en haar rouwproces kwam nu op gang.

Deze kudde reageerde op dezelfde ochtend uitdagend en speels op een andere cliënte, die het moeilijk vond om haar geluk te durven voelen. Na een aantal moeilijke jaren lukte het haar niet om leuke dingen weer op te pakken en daarnaast was ze bang dat ze mensen zou kunnen verliezen als ze zich overgaf aan geluk, ze durfde niet goed meer te vertrouwen. Haar verbinding met haar onderliggende levenskracht was even zoek. In de sessie konden we zien hoe de paarden haar letterlijk bewógen; ze kreeg zin om te huppelen. Wat ze dan ook deed. De paarden waren beweeglijk en hun energie stroomde als het ware om mijn cliënte heen. Het gaf haar een aanzet om weer nieuwe dingen te durven aangaan in haar leven.

Ik verzin dit niet. Ik heb uit de afgelopen jaren talloze voorbeelden van bijzondere ontmoetingen tussen mens en kudde. Het is een geliefd onderdeel van mijn werk geworden om met cliënten mee te nemen naar mijn paard Fleurine of naar de kudde. Meer informatie en mogelijkheden om het zelf te gaan ervaren vind je hier.

Laat me weten als je vragen hebt!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.