Relatie-weekend door Petra van der Heiden en Trudie Willemsen

Relatie-weekend met relatietherapeuten Petra van der Heiden en Trudie Willemsen

Partners die elkaar in het ‘bedrijf gezin’ uit het oog zijn verloren kunnen behoorlijk klem zitten in de relatie. Voor deze stellen, en voor alle andere koppels die willen werken aan échte verdieping en verbinding, organiseren wij speciale weekenden.

Tijdens zo’n weekend werken jullie samen van vrijdagmorgen tot zondagmiddag door de 8 modules van het EFT programma. Dit gebeurt onder begeleiding van twee ervaren EFT Relatietherapeuten. Er zullen stukjes theorie worden uitgelegd die worden geïllustreerd door videomateriaal. Centraal staat dat jullie als paar met elkaar oefeningen doen en in gesprek gaan. Het is dus géén groepswerk! Nabespreken met elkaar kan wel herkenning over en weer geven waar positieve energie uit voortvloeit. Nogmaals, individuele paar privacy is dus gewaarborgd in deze aanpak.

Verbondenheid, liefde en intimiteit is wat iedereen graag wil in de relatie. Een langdurige relatie kan echter flink onder druk komen te staan. Drukke banen, een gezinsleven. Echt tijd voor elkaar maken gebeurt niet altijd zo vaak als jullie zouden willen. Het kan dan gebeuren dat ‘de klad’ er een beetje in komt. Irritaties ontstaan. Voor je ‘t weet ben je elkaar na verloop van tijd aan het bekritiseren en er ontstaan ruzies en conflicten. De dynamiek die ontstaat herken je meestal wel als je merkt dat je je aangevallen voelt en de neiging hebt om je emotioneel terug te trekken. Of wanneer je het gevoel heb de ander niet meer te kunnen bereiken, wat je ook doet. Je gaat de liefdevolle verbinding, en eigenlijk elkaar, dan missen. Ook al ben je in elkaars buurt. Echte aandacht ontbreekt.

Tijdens deze weekendtraining word je je meer bewust van deze dynamiek en wat je er samen aan kunt doen:

Misschien herken je het wel: het aanvallen en het terugtrekken. Ben je aan het ‘aanvallen’ dan lever je overmatige kritiek, verwijt je de ander al snel dingen,  word je misschien boos dat de ander zich niet laat zien of jou niet lijkt te waarderen. Maar hoe voel je je vanbinnen? Misschien niet gehoord, radeloos, eenzaam. Omdat je de ander mist en graag gezien wilt worden klinkt je roep om contact steeds meer als kritiek. Misschien herken je dit wel. Misschien merk je aan de andere kant van deze ‘felle medaille’ ook de kant van je eenzaamheid; van de ‘roepende in de woestijn’.

Ben je aan het terugtrekken dan neem je afstand, vermijd je contact, ben je er fysiek misschien wel, maar heb je jezelf ‘uitgezet’. Om je te beschermen tegen de aanval van de ander. Ook dan ga je in de overlevingsstand. Die van afgesloten zijn voor contact. Maar hoe is het nu echt met je? Voel je je verbonden, geliefd, gezien door de ander? Ook deze dynamiek kun je leren herkennen als de ‘beste optie’ als er geen echte verbinding is met je partner. Maar word je er gelukkig van?

Beide dynamieken kunnen elkaar afwisselen in relaties bij beide partners. Tijdens dit relatieweekend leren jullie samen jullie dynamiek herkennen en ‘tackelen’. Veel stellen ervaren het als een opluchting als ze merken dat ze elkaars bondgenoten kunnen zijn in dit proces in plaats van elkaars tegenstanders. In dit weekend leer je om dezelfde taal te spreken. Je merkt dat verbondenheid weer mogelijk is. De intimiteit groeit en jullie hebben samen meer plezier. Tijdens het weekend wordt ook aandacht besteed aan thema’s als het praten over relatiewonden, seksualiteit en het elkaar geven van positieve aandacht.

Hieronder een aantal reacties van deelnemers aan eerdere weekenden:

‘Bijzonder fijn om echt voor je gevoel open te leren staan en emoties te gaan begrijpen van jezelf en je vrouw. Hierdoor nu erg dichtbij elkaar gevoeld.

Deze emotionele diepgang heeft veel in (positieve) beweging gezet.

De persoonlijke en zorgvuldige professionele hulp in een veilige omgeving maken dat je echt stappen met en naar elkaar maakt.

We hebben echt leren luisteren naar ons gevoel en wederzijds.

“Dit houden we vast”, dank jullie wel.’

‘Dankjewel lieve Trudie en Petra voor dit mooie weekend. We waren de afgelopen jaren afgegleden naar “verstijf en vlucht”, wederzijds terugtrekken en geen of nauwelijks fysiek contact meer. Wel af en toe protestpolka, maar nooit echt ruzie of “zoek de boef”. 

In zo’n korte tijd moet je natuurlijk geen wonderen verwachten, maar we voelen ons absoluut meer emotioneel verbonden met elkaar en dichter bij elkaar staan na dit weekend. Praten, praten, praten blijft de sleutel en tijd maken om dit te doen. En als de emotionele verbinding groeit komt er vast ook weer ruimte voor intimiteit (maar mogelijk moet ik nog op zoek naar mijn trauma hierin en dit aanpakken). 

Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest en waren we blijven hangen in een “veilige” 1e verdieping of misschien de begane grond. Maar die lift naar beneden nemen kon alleen door de goede opbouw van de dagen, de fijne locatie met aparte ruimtes en jullie ondersteuning met af en toe even goed doorprikken om dieper te zakken.’

‘We moesten maandag echt even afkicken zonder Peter, Kees, Liselotte en al die anderen (uit de voorbeeldfilmpjes 🙂 We gaan hiermee verder!’

‘Wij hebben Petra ervaren als erg prettig en professioneel persoon. Zij heeft ons goed en naar volle tevredenheid geholpen, met behulp van EFT (Emotionally Focussed Therapy). Zij creëerde een erg prettige en vertrouwde sfeer waar in wij ons zelf ook bloot durfden te geven. Met behulp van de aangereikte handvatten konden wij zelf snel aan de slag en dat heeft ons erg goed geholpen. Nogmaals dank daarvoor Petra!’

‘We zijn tijdens dit weekend, na lange tijd, weer “echt” dicht bij elkaar geweest. Wat heerlijk en vooral een opluchting om dat te ervaren! Opluchting omdat ik bang was dat dit er niet meer was…
In de drukte van een gezin en werk, was (en is) elkaar echt blijven ontmoeten, naar elkaar luisteren en horen wat er bedoeld wordt, de ruimte en tijd vinden je kwetsbaarheden te tonen, een uitdaging voor ons geworden. Het is heel bijzonder te ervaren hoe relatief makkelijk dat weer terugpakken van een oud vertrouwd samen zijn, lukt met de EFT methode. In een compact cursusweekend met zijn tweeën, bleek dit in veilige hechting, na graven en pellen, goed mogelijk. Dat is het begin… en een zeer waardevolle ervaring. Deze nieuwe manier van omgang blijven oefenen en vasthouden bij conflicten in het echte leven, is een uitdaging. Maar het zaadje, dat nu hopelijk verder groeit, is hiervoor gepland bij het weekend “ houd me vast”.’

‘De begeleiding, tijdens dit weekend, was erg fijn omdat het ongedwongen en op verzoek was. Bij ons werd hulp geboden om niet in detail discussiepunten te verzanden maar echt te verdiepen naar de kern van het gevoelige punt.’

‘In een veilige omgeving, jezelf aan de ander tonen met je angsten en kwetsbaarheden, vormde voor ons de basis van een geslaagd hervinden.’

‘Wij kunnen er alleen maar erg dankbaar voor zijn en raden iedereen dit cadeau in je relatie aan!’

Het relatie-update weekend start steeds op een vrijdagmorgen om 10.00 uur en we werken tot 18.00 uur. Zaterdags hanteren we dezelfde tijden. Zondags werken we tot 13.00 uur.

Voor wie? De relatiecursus is een preventieve cursus en is bedoeld voor stellen die een impuls willen geven aan hun relatie. Het is niet bedoeld voor stellen waarbij een crisis (heftige ruzies, vreemdgaan, dreigende scheiding) speelt, of waarbij sprake is van verslaving of geweld.

Investering en Facturatie
Wij werken met een groep van minimaal 4 en maximaal 6 koppels. De investering in deze mooie training is afhankelijk van de locatie, per keer kan dit verschillen. Het tarief is inclusief intakegesprek, manual, koffie/thee en 2x lunch. De betaling vindt vooraf plaats. Als jullie korter dan 2 weken van tevoren annuleren, dan is 90% van het bedrag verschuldigd.

Aanmelding
Je kunt je hier informeren wanneer er weer zo’n weekend is en je aanmelden. Misschien twijfelen jullie of zo’n weekend bij jullie vragen en problematiek past. Stuur me dan even een mailtje en dan bellen we er even over.

Ik hoor graag van jullie!