Relatieproblemen: het patroon tussen jullie is de gezamenlijke vijand!

24 jun Relatieproblemen: het patroon tussen jullie is de gezamenlijke vijand!

psycholoog en ervaringsdeskundige

Na intussen zelf twintig jaar getrouwd te zijn weet ik hoe het is om in een langdurige relatie te zijn. Je komt echt van alles tegen als je zo dicht bij elkaar bent. Ik leerde niet alleen hem, maar vooral mezelf kennen! Zo leerde ik dat ik het moeilijk vind om me over te geven en de dingen waar ik geen invloed op heb, los te laten. Ook leerde ik dat in een hechtingsrelatie de ander zo dicht bij komt, dat dat ‘gevaarlijk’ kan voelen en dat het oude pijn uit de jeugd triggert. Ik ben veel sensitiever geworden en heb geleerd dat ik zoveel meer ben dan de definitie die ik altijd van mijzelf in mijn hoofd had. Ik leer dat ik soms mijn hoofd moet buigen en me minder groot moet maken. Wijze lessen, en niet altijd gemakkelijk. Want… je moet het eerst maar wel zien en er wat mee doen! Zo leerzaam, een relatie 🙂

ruzies, stiltes, verwijdering

In mijn werk als psycholoog en relatietherapeut zie ik het ook bij mijn cliënten terug. Een partner is een spiegel. Hij of zij triggert je op van alles en nog wat en voor je het weet reageer je zonder eerst even wat verder na te denken en te voelen ‘wat speelt hier echt’. Door dit soort triggers die je wederzijds geeft, kun je flink vast te komen zitten in wat binnen de EFT (Emotionally Focused Couple Therapy) de ‘Duivelse Dialogen’ genoemd wordt. Je zit dan vast in patronen, die voorspelbaar en herkenbaar zijn, als je er de tijd voor neemt om ze te bestuderen. ‘Daar gaan we weer’ denk je dan. En de volgende dag, of dezelfde dag nog, speelt precies hetzelfde patroon zich af op een ander onderwerp. En tegelijkertijd, op de onderlaag, voel je je niet gehoord of gezien. Of je hebt het gevoel steeds te moeten sussen en toe moet geven voor de lieve vrede. Ik kom ook stellen tegen waarbij er wanhoop speelt bij een van de partners: ‘Ik doe het nooit goed genoeg voor jou!’ De frustratie hierover kan zo hoog oplopen, dat dit uitmondt in boosheid, die zich richt op… juist, de partner. En deze voelt zich dan alleen en afgewezen, of bang. En het cirkeltje is dan rond.

het patroon is de gezamenlijke vijand

Relatietherapie is niets anders dan weer samen in gesprek komen, op één lijn komen te liggen. Het onderwerp moet dan eerst zijn: ‘welk patroon houdt ons uit elkaar’? Niet wíj zijn elkaars vijanden, maar het patroon dat tussen ons speelt. Dat geeft veel opluchting! Je snapt dan dat je elkaar eigenlijk onterecht als vijand gezien hebt. Als je de cirkel, het patroon, in kaart gebracht hebt samen, dan kun je gaan kijken naar wat er éigenlijk speelt, onder ‘de waterlijn’. Ik heb zoveel mooie verbindende gesprekken meegemaakt waarin mensen, die dachten elkaar te kennen, elkaar ècht leerden kennen. En zagen wat ze allemaal voor oud zeer op die ander hadden geprojecteerd.

op weg naar emotionele veiligheid en verbinding, evidence based

Jullie relatie kan weer veilig worden, door deze reis met elkaar aan te gaan. Het praten over wat er echt bij je speelt, op de ‘zachtere’ onderlaag in plaats van de ‘bewapende’ bovenlaag, is het creëren van een veilige verbinding. Ik verzorg met mijn collega psycholoog en relatietherapeut Trudie Willemsen een aantal keer per jaar een relatieweekend, waarin je de 8 stappen van het weer veilig verbinden, samen zet. Sue Johnson, de auteur van het boek ‘houd me vast’ heeft de EFT methode ontwikkeld. Het is evidence based en zit logisch en helder in elkaar.

uitnodiging: ga op zoek naar emotionele verbinding

Ja, ik gun het iedereen. Jou, je partner, jullie kinderen als je die hebt. Want verbonden partners creëren een veilig nest voor de kinderen. Houd mijn website www.petravanderheiden.nl in de gaten houden voor onze relatieweekenden.

de leerzame relatie

Ik las een boekje van Buber, waarin hij stelt… je leert het ‘ik’ kennen ‘aan de ander’. Dat klopt naar mijn gevoel. Doordat de ander je stukjes teruggeeft, je triggert, je liefdevol aankijkt, je begeert, je spiegelt op je pijn, leer je jezelf kennen. Een partner komt zo dichtbij. Ik ben heel dankbaar voor wat ik allemaal in mijn relatie heb mogen leren. Komend weekend staan mijn collega en ik weer samen voor en met een groep stellen, die met hun partner het avontuur van het leren veilig te verbinden, aangaan.

Veel liefde gewenst,

Petra

foto: door Jonathan Farber op Unsplash

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.