interview LINDA met ‘onze’ Trudie: Zo wordt relatietherapie een succes

13 dec interview LINDA met ‘onze’ Trudie: Zo wordt relatietherapie een succes

LINDA interviewde Trudie Willemsen, collega-psycholoog en relatietherapeut. Samen met haar verzorg ik de Houd Me Vast weekenden voor relatietraining. Zij is echt een topper! Wanneer werkt relatietherapie en wanneer niet? Bron: LINDA.nl, interview door Marissa Klaver.

Therapie kon de relatie van YouTuber Monica Geuze en voetballer Lars Veldwijk niet meer redden, en ze zijn niet de enigen. Wat kun je doen om relatietherapie tot een succes te maken – en wanneer is het écht over?

“De liefde moet er in ieder geval nog zijn,” zegt psycholoog en relatietherapeut Trudie Willemsen uit Arnhem.

Monica Geuze

Het ging al een tijdje niet lekker tussen Monica Geuze en haar vriend, vertelt ze maandag in een vlog. Daarom ging het jonge stel begin dit jaar in relatietherapie. “Onze dochter was toen zes maanden, dus ik schaamde me dat we dat nodig hadden.” De therapie hielp wel, maar de twee vervielen al snel in oude patronen. “We maakten elkaar niet meer gelukkig. Dan is het beter om uit elkaar te gaan.” Wanneer kan therapie je relatie wél redden?

Voorwaarden

Als ernstige individuele problemen het relatieprobleem overstijgen, moet je volgens psycholoog Willemsen eerst met jezelf aan de slag. Je bent er dan eigenlijk nog niet klaar voor om in koppeltherapie te gaan. “Ik kijk altijd eerst naar de voorwaarden van de relatie,” vertelt ze. “Als er bijvoorbeeld sprake is van geweld, moet die persoon eerst zijn of haar agressie leren beheersen. Hetzelfde geldt voor verslavingen, of het nu om alcohol of gokken gaat.”

samen een relatieweekend EFT ervaren met Trudie en Petra?

Derde persoon

Relatietherapie heeft ook weinig zin als er een derde persoon in het spel is. “Vaak staat iemand dan al met één been buiten de relatie,” zegt Willemsen. “Als één van beiden verliefd is op een ander, ontbreekt de gezamenlijke grond waarop je hen weer met elkaar kunt verbinden.” Alleen als diegene duidelijk voor zijn of haar partner kiest, is er een kans. Hetzelfde geldt als iemand alleen seksuéle relaties buiten de deur had. “Dat biedt mogelijkheden, omdat je kunt onderzoeken waarom die behoefte er is en hoe je die kunt wegnemen.”

Kijk naar jezelf

Je moet daarnaast vooral bereid zijn om naar jezelf te kijken, vindt de psycholoog. “Het is te makkelijk om alles over de schutting te gooien, maar je moet juist kijken naar je eigen aandeel. Wat kan ik veranderen om mijn partner gelukkiger te maken? En die dingen vervolgens ook echt anders doen.” Je moet soms pijnlijke dingen durven aangaan, zegt ze. “Dat is niet altijd even leuk, maar vaak ook een verademing. Je snapt dan waar het misgaat.”

Aandacht

Soms is het net scheidingstherapie, zegt Willemsen. “Een van de twee gebruikt de sessies dan als excuus om dat lastige gesprek aan te gaan.” Maar zolang het gevoel er nog is, heeft relatietherapie volgens de psycholoog een grote kans van slagen. “Als mensen begrijpen waarom ze boos of onredelijk doen, zie je dat ze al snel milder worden en weer echt contact kunnen maken.” Tot slot moet je de relatie niet voor lief nemen. “Liefde is aandacht, dus zorg dat je tijd  voor elkaar vrijmaakt en aandacht hebt voor elkaars behoefte.”

bron LINDA.nl – foto Priscilla du Preez- Unsplash

samen een relatieweekend EFT ervaren met Trudie en Petra?
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.