banner
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) met relatietherapeut Petra van der Heiden

eft relatietherapieEmotionally Focused Therapy is een heel succesvolle en wetenschappelijk bewezen manier om je door deze moeilijke periode in je relatie heen te loodsen. Ik ben opgeleid en gecertificeerd voor het werken met deze prachtige methodiek.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar verwijderd zijn) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Jullie reageren allergisch op bepaalde aspecten van elkaar. Of jullie zonderen je juist af. En hoe langer dit patroon bestaat hoe meer jullie relatie erdoor ‘besmet’ raakt. Uiteindelijk draaien jullie elke keer weer hetzelfde riedeltje af. Jullie zijn moe; moe om nog te ‘strijden’, moe om het anders te doen.

Emotionally Focused Couple Therapy laat je zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt. Wel is het belangrijk, als je bij mij begint met relatietherapie, dat er een duidelijke keuze is dat jullie met elkaar verder willen.

Ik heb ook gevoelens!

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Het gaat zo snel, en ook al wil je het deze keer anders doen en ga je je niet wéér zo op de kast laten jagen – het gebeurt toch.

Dat komt omdat de basis emotioneel is.

We gaan die emoties vinden, bespreken en uitdiepen. Met elkaar. Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.
Met relatietherapie richt ik me op het vergroten van veiligheid en intimiteit en breng via de emoties beweging en verandering.

Drie fases van Emotionally Focused Couple Therapy

Jullie zullen drie fases doorlopen:

  • Doorbreek de vicieuze cirkel: we zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Voordat we ook maar iets kunnen doen, doorbreken we de patronen die jullie nu gevangen houden;
  • Verkennen van jezelf en de ander: we geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie rustig met elkaar praten en elkaar weer echt zíen en begrijpen. Jullie leren hoe je omgaat met je eigen en elkaars gevoeligheden. En belangrijk: er wordt weer gelachen en de liefde gaat weer stromen.
  • Plannen maken: Het nieuw geleerde wordt verankerd in jullie relatie en jullie kunnen samen de toekomst weer vorm geven.

Relatie-update weekend

Een mooie manier om te werken aan je relatie is het deelnemen aan een relatie-update weekend. Verbondenheid, liefde en intimiteit is wat we graag willen in onze relatie. Een langdurige relatie kan flink onder druk komen te staan. Drukke banen, een gezinsleven. Echt tijd voor elkaar maken gebeurt niet altijd zo vaak als jullie zouden willen. Het kan dan gebeuren dat ‘de klad’ er een beetje in komt. Irritaties ontstaan. Voor je ’t weet ben je elkaar na verloop van tijd aan het bekritiseren en er ontstaan ruzies en conflicten.
De dynamiek die ontstaat herken je meestal wel als je merkt dat je je aangevallen voelt en de neiging hebt om je emotioneel terug te trekken. Of wanneer je het gevoel heb de ander niet meer te kunnen bereiken, wat je ook doet. Je gaat de liefdevolle verbinding, en eigenlijk elkaar, dan missen. Ook al ben je in elkaars buurt. Echte aandacht ontbreekt. Tijdens deze weekendtraining word je je meer bewust van deze dynamiek en wat je er samen aan kunt doen. Meer informatie over de locatie, data en tijden.

Leg je vraag aan me voor

Vraag je je af of jij en je partner gebaad gebaat zijn bij EFT relatietherapie? Bel me voor een afspraak of stuur een mailtje naar mij.