psycholoog petra van der heiden
Ik ben drs. Petra van der Heiden. Ik nodig je uit voor een
eerste kennismaking. Al 20 jaar help ik mensen als jij, bij
het opnieuw de regie nemen over hun leven.

Daarnaast werk ik als psycholoog mee aan de tv-programma's
'Over de Streep' en de serie 'Beschadigd' (NCRV).

"Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik Petra destijds gevonden
heb en de wijze waarop zij me begeleid heeft." Susan
Meer reviews >

JONGERENTHERAPIE BIJ PETRA VAN DER HEIDEN

ALS JE ME ECHT ZOU KENNEN

“Als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat……”

Deze zin staat centraal bij Over de Streep, een televisieprogramma van de KRO/NCRV waaraan ik al jaren meewerk als psycholoog.

Wat zou jij zeggen als iemand je deze vraag zou stellen, iemand die de tijd neemt en niet oordeelt. Stel dat je alles zou kunnen en durven zeggen wat er in je omgaat? Wat zou je zeggen?

Naar mijn idee wordt er over het algemeen te weinig geluisterd naar jongeren en wat hen beweegt. Volwassenen hebben vaak al snel een oordeel klaar. Op school, thuis, op je sportvereniging: iedereen denkt te weten wie jij bent maar klopt dat beeld wel?
Natuurlijk geldt dit niet altijd en overal, maar misschien herken je het voor een deel.

over de streep

Ik werk al een aantal jaren met jongeren die het moeilijk hebben, met zichzelf in de knoop zitten of problemen hebben thuis. Onzekerheid, eenzaamheid, depressie, piekeren, gepest worden, grensoverschrijdingen meegemaakt, zelfbeschadiging, ruzies thuis of op school, alles komt wel zo’n beetje voorbij op de praktijk.

Je onzeker voelen of zoeken naar je plekje in de groep, en soms eens een ruzie met je ouders horen er wel bij in de puberteit, maar wat als het te ver gaat, te lang duurt, niet houdbaar is voor je?

DAPPERE GENERATIE

Er zijn weinig zaken waar ik meer bewondering voor heb dan voor jonge mensen die naar zichzelf willen kijken en er voor kiezen om gesprekken te voeren met een psycholoog. Bij Over de Streep maar ook in mijn eigen praktijk vind ik het een voorrecht om iets hierin voor jou te mogen betekenen. Er wordt veel gezegd over ‘de jeugd van tegenwoordig’ maar ik zie een heel dappere generatie zowel bij Over de Streep als in mijn eigen praktijk.

Ken je dat, het gevoel dat je wordt behandeld als een kind of dat er juist zoveel van je verwacht wordt door je omgeving dat je wel eens denkt ‘ik ben nog maar…(denk hier je leeftijd)’ Of dat je je niet serieus genomen voelt omdat ‘het de puberteit wel zal zijn’ waardoor je je soms zo ongelukkig of onzeker voelt dat het bijna niet te houden is?

Nu is het niet zo dat ik samen met jou ‘tegen je ouders’ ga zijn of ‘tegen school’. Wat ik probeer te doen, en dat lukt eigenlijk altijd, is dat ik echt naar je luister. Wat beweegt je, hoe is het om jou te zijn? Vervolgens gaan we kijken hoe ik je kan helpen om beter in je vel te gaan zitten. Het kan zijn dat ik je een aantal tools en tips meegeef om je fijner te voelen, om bijvoorbeeld minder te piekeren en minder (of helemaal niet meer, liefst!) depressief te zijn. Misschien vind je het fijn om te praten over hoe het thuis gaat en geef ik je advies hoe je daarmee het beste kunt omgaan. Soms helpt het om een keer (een van je) ouders mee te nemen. Ouders zijn ook maar mensen 😉 Als het gesprek thuis alsmaar uitloopt op ruzie of je vertelt helemaal niets meer terwijl je je zo eenzaam voelt, dan helpt het vaak om samen te komen om te kijken naar wat voor patroon je ouders en jij samen hebben ontwikkeld en daar iets aan doen.

JIJ HEBT VEEL IN HUIS

Steeds weer ben ik verrast over de veerkracht van jonge mensen die in therapie komen. Ook jij hebt alles wat je nodig hebt, al in je. Ik help je om het (terug) te vinden.

VRAGEN: NEEM CONTACT OP

Als je vragen hebt over jongerentherapie of je wilt informatie, dan kun je het contactformulier invullen. Je kunt natuurlijk ook bellen.