01 apr Petra van der Heiden & KRO’s Over de Streep

Als psycholoog ben ik verbonden aan het hele proces van het KRO tv-programma ‘Over de Streep’. Bij alle Challenge Days ben ik aanwezig om de veiligheid te waarborgen. Ook kunnen scholen en leerlingen een beroep op mij doen na de Challenge Day voor adviezen of om verder in gesprek te gaan. Mijn specialisaties zijn familiesystemen en traumaverwerking. Voorbeelden van thema’s die ik veel tegenkom in mijn psychologenpraktijk zijn familieproblematiek, angstklachten, verliesverwerking, relatieproblematiek en trauma, voornamelijk op het gebied van grensoverschrijding.

In het KRO-programma Over de Streep leren middelbare scholieren elkaar in één dag tijd pas echt goed kennen door mee te doen aan een Challenge Day; een sinds twintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk echt van elkaar?

MIJN REACTIES NA HET BIJWONEN VAN CHALLENGE DAY:

De helende kracht van Challenge Day
‘Het eerste gevoel dat in mij opkomt als ik aan de opnamedagen terugdenk, is dankbaarheid. Als psycholoog van Over de Streep heb ik de eer gehad om zes keer mee te doen. Ik verzeker je: het gaat nooit vervelen! Op televisie zie je een aantal prachtige momenten van zo’n dag, die ontroeren. Kun je je voorstellen hoe het is om er de hele dag bij te zijn! Wat mij betreft is het Challenge Day programma een belangrijke stap om de bodem onder het pesten en discrimineren op scholen weg te halen. Doordat voelbaar wordt dat je belangrijk bent, wie je ook bent, wat je ook bent, durf je meer te laten zien. Dat is de helende kracht van Challenge Day: ‘there is no such thing as a bad kid’.
Doordat je mag zijn wie je bent ga je ‘onder de waterlijn’, laat je het onzichtbare deel van jouw spreekwoordelijke ijsberg zien.

Masker en ‘real’
Wie verschuilt zich achter bijvoorbeeld de ‘pester’, de ‘aanstichter’, de ‘hangjongere’, de ‘emo’, de ‘aso’, het ‘arrogante meisje’? Wat ik gezien heb: jonge mensen die dingen meegemaakt hebben, en jonge mensen die tegelijkertijd bereid zijn anderen te steunen en er voor ze te zijn. Jonge mensen die geen andere manier zagen dan zich te wapenen, te maskeren met een buitenkant die ze soms beschermde, maar die ze niet altijd bracht wat ze ook nodig hebben: verbinding met anderen en bevestiging dat ze o.k. zijn. Stuk voor stuk prachtige jonge mensen met liefde in hun lijf en passie voor het leven. Bij Challenge Day wordt er liefdevol naar het masker gekeken, en worden kinderen tegelijkertijd uitgenodigd om ‘real’ te worden.
Als we het ‘masker’, de buitenkant, van mensen te serieus nemen en er niet achter willen kijken om de hele waarheid te zien, dan doen we mensen zwaar tekort! Over de Streep laat dit overtuigend zien. ‘

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.