21 apr Als Je Me Echt Zou Kennen: Mensen zoals jij en ik

Ik ben in mijn werk als psycholoog (en mijn prive) nog nooit iemand tegengekomen die nooit in zijn leven te maken gehad heeft met de verleidingen van een (dreigende) verslaving. Drank, roken, eten, seks, drugs, suiker, gamen, gokken, verzamelen, social media.. en er zijn er nog veel, veel meer…

Als er te weinig ‘voeding’ in ons is, zoeken we naar ‘vulling’: een surrogaat voor liefde, voor vastgehouden worden en je veilig voelen bij jezelf en anderen. Maar zo zijn we niet geboren! We maken dingen mee. We kregen als kind bijvoorbeeld geen ruimte om onze emoties te laten zien. We hebben een trauma meegemaakt waarop ons systeem geen antwoord wist. We waren ‘niet goed genoeg’ volgens mensen die belangrijk waren voor ons. We kregen ‘foute vrienden’ of werden buitengesloten op school of werk, vul maar in. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, het kunnen ook gebeurtenissen zijn die klein lijken maar op een kwetsbaar moment plaatsvonden of die ‘normaal’ leken. Het kan zijn dat we iets van onze ouders afgekeken hebben. Of dat een gejaagd leven met veel stress een stuk makkelijker lijkt te verlopen met zo nu en dan/vaker/elke dag het gebruik van….vul maar in.

We weten op een gegeven moment niet beter dan genoegen te nemen met surrogaat-geluk dat uiteindelijk zijn ware gezicht laat zien: lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid van een middel of gedrag. Het is van alle mensen en alle tijden. Om dat in de ogen te kijken- vraagt een enorme moed. Want als je dat in de ogen kijkt, dan kijk je meteen recht in je pijn: waarom je die verslaving ooit nodig had…en dat doet zeer. Het is als het pellen van een ui. Er komt angst bij kijken. Je hebt iemand nodig. Je kan het niet alleen.

Troostrijk en veelbelovend dat we helemaal onder al die lagen allemaal hetzelfde zijn. We hebben allemaal behoefte aan precies zo mogen zijn zoals we zijn, aan gezien worden, begrepen worden.

Dat inzichtelijk en voelbaar maken voor ons allemaal, dat doet de workshop van Rich & Yvonne St.John-Dutra. En dat maakt deze uitzending van #‎AJMEZK zo bijzonder, naast de betrokken interviews van @angelaschijf en de vrouw die verantwoordelijk is voor naar mijn mening deze historische televisie @JVillerius Ik ben trots en dankbaar dat ik hieraan een bijdrage heb mogen leveren. Woensdag om 21.30 uur bij RTL4: mensen zoals jij en ik Geven. Het. Goede. Voorbeeld.

#ajmezk #alsjemeechtzoukennen

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.