alsjemeechtzoukennen

09 mrt ……Als Je Me Echt Zou Kennen…vanavond weer bij RTL4

Vanavond is de tweede aflevering van Als Je Me Echt Zou Kennen, om 21.30 uur bij RTL4. Als je de kans hebt om even te gaan kijken, dan moet je dat zeker doen. De vorige aflevering over Ouders heeft veel stof doen opwaaien in het land. We hebben zo ontzettend veel positieve reacties gekregen. Herkenbare emoties, die soms heftig en rauw naar buiten komen op de buis, maar door kijkers als plaatsvervangend bevrijdend werden ervaren. We hadden Over de Streep al, met jongeren, een programma dat baanbrekend was, en AJMEZK is hiervan een variant. Geloof me: het wordt heel respectvol gemaakt en er komt niets zonder instemming van iedereen die iets deelt in de uitzending terecht.

Ik ben heel dankbaar dat ik hieraan mag meewerken als psycholoog. Ik kijk met de redactie en de productie mee naar ethische aspecten, en adviseer hier ook in. Daarnaast ben ik op alle studiodagen aanwezig en wanneer mensen na de uitzending extra zorg nodig hebben, dan ga ik op pad om hen dit te geven. Deze zorg heeft nooit te maken met iets dat ze overkomt op de draaidag zelf, maar altijd met iets dat onderliggend al jaren, soms tientallen jaren, speelde en dat hen altijd ergens heeft gehinderd om voluit te leven. Door de veiligheid die op de dag zelf wordt ervaren durven mensen dingen te beseffen over zichzelf en dit met anderen te delen. We bekijken de uitzendingen met alle betrokkenen ruim voor de TVdatum en alles, echt alles waar iemand over twijfelt en niet volmondig ‘ja’ op kan zeggen, wordt er zonder enig commentaar of wat dan ook uit gehaald. Onze filosofie is dat de deelnemers er beter van moeten worden en niet slechter. Natuurlijk is het fijn en mooi om een groot platform te hebben en hoge kijkcijfers, maar geloof me: nooit wordt aan de veiligheid van deelnemers concessies gedaan.

Ben ook trots op het eindresultaat en ik wil er bij dezen ook reclame voor maken. Heerlijk om met Angela Schijf samen te werken. Een authentieke persoonlijkheid waardoor zij goed past bij dit programma, waarin mensen laten zien wie ze echt zijn. Maskers af…en wat lijken we dan allemaal op elkaar! Leraren en Senioren, Daklozen en Ouders, Buschauffeurs en Verpleegkundigen, Verslaafden en Voetballers. Allemaal onder hun rol of masker prachtige mensen die veel met elkaar (en met de kijker!) gemeen hebben.

Vanavond zijn de Senioren aan de beurt om Over de Streep te gaan. Vragen als ‘wie ben ik zonder mijn carrière’ –  en ‘hoe ga ik om met mijn sterfelijkheid’? En wat als je in huize Avondrood nog steeds te maken hebt met onderlinge strijd en roddel? Deze groep, die onze ouders en grootouders vertegenwoordigt, laat zien hoe het is om anno 2016 wereldburger te zijn in een verzorgings- en seniorenhuis. Hoe te leven met de beperkingen die ouderdom met zich meebrengt en het dagelijks lief en leed met elkaar te delen in deze gemeenschap. Vriendschappen, oud en nieuw zeer, oorlogsverhalen en vooral (opnieuw) met elkaar verbinden laten deze dappere ouderen vanavond aan ons zien. Hulde voor deze mensen, en voor de makers, mijn collega’s Jessica Villerius en haar team van Posh Productions.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.